Comunicat de presă - 22.06.2020 - Evaluarea națională

Rezultatele înregistrate de absolvenții clasei a VIII-a care au susținut
Evaluarea Națională 2020 (înainte de contestații)


     Ministerul Educației și Cercetării a centralizat și publicat rezultatele obținute la Evaluarea Națională de către absolvenții clasei a VIII-a (înainte de contestații), sesiunea 2 – 27 iunie 2020.

     La nivel național, situația statistică este următoarea: dintre cei 160.468 candidați prezenți, 135.101 candidați au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), adică 76.10%. Dintre aceștia, 839 de candidați au încheiat examenul cu media generală 10 (zece). Rata de participare a fost de 93 %.

     În județul Teleorman, au fost prezenți la ambele probe un număr de 2373 candidați; 63,63 % dintre aceștia au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 10 candidați au promovat examenul cu media 10 (zece)

     Pe probe, situația se prezintă astfel:

  • la proba de Limba și literatura română, 75,91% dintre candidați au note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 65 de candidați au fost notați cu 10 (zece);
  • la proba de Matematică, 53,83% dintre candidați au note mai mari sau egale cu 5 (cinci), iar 32 de candidați au obținut nota 10 (zece).

     Contestațiile pot fi depuse în cursul acestei zile, în intervalul orar 16:00 - 19:00 și marți, 23 iunie, în intervalul orar 8:00 - 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

     Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 27 iunie.

     În acest context, precizăm că rezultatele elevilor se publică prin anonimizarea numelui și a prenumelui, pe baza unui cod unic comunicat fiecărui candidat. Măsura este în acord cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Practic, este prima dată de la intrarea în vigoare a RGPD, când notele/rezultatele candidaților sunt afișate în acest format.

     Media generală de admitere, care se calculează considerând 80% media de la evaluarea națională și respectiv 20% media anilor de gimnaziu, urmează să fie afișată după finalizarea contestațiilor.

BIROUL DE PRESĂ